martes, 3 de marzo de 2009

Un alt càrrec denuncia "canibalisme colonial"


3.03.2009
e-notícies

El secretari de Política Lingüística insta a "desfer-se del rastre més poderós que ha deixat l'espanyolisme"

El secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha denunciat en un article a l'Avui el "canibalisme colonial que ens caracteritza", com a rèplica a les crítiques que ha rebut la campanya 'Encomana el català'. L'alt càrrec lamenta que els catalans "hagin desenvolupat les febleses pròpies dels pobles que han perdut els seus mecanismes de poder".

En aquest senti lamenta "una tendència inequívoca al negativisme" i a "veure sempre l'ampolla mig buida". "Si el futur de la llengua pròpia es troba amenaçat, però, així mateix, existeixen grans possibilitats que ens en sortim, posarem l'accent en l'existència de l'amenaça", explica com a exemple.

"Amb voluntat de transmetre missatges positius es fa la campanya del govern Encomana el català. En un context en què no primàs el canibalisme (propi de mentalitats colonitzades, certament), se suposa que els atacs més ferotges contra la campanya procedirien d'aquells que consideren que amb l'espanyol ja en tenim prou per comunicar-nos entre nosaltres", manifesta, per tot seguit lamentar que "les opinions més adverses procedeixen de persones que pensen que tothom hauria de conèixer el català i que, honestament, estan per la plena normalització de l'ús social de la nostra llengua".

"Avui ens trobam, entre nosaltres, en una batalla d'aquestes característiques. Hem de fer el nostre país atractiu, la nostra llengua atractiva per a les persones nouvingudes. Hem de treballar perquè la nostra gent estigui orgullosa de la seua condició nacional, perquè pugui treure pit i afirmar-se positivament. Aquestes són les necessitats elementals per aconseguir impregnar de pragmatisme i productivitat el procés que volem dur a terme", recorda.

"En comptes d'això, emperò, hi ha qui s'entesta a buscar els punts conflictius, a discutir tot allò que es pugui trobar com a discutible (que, indefectiblement, sempre serà tot)... Perquè sempre serà més fàcil posar-se a filosofar si el concepte encomana és el millor per aplicar a la llengua catalana que no convèncer un parell de persones parlants d'una altra llengua que aprendre el català serà un valor per a elles". "El catalanisme només es consolidarà com a opció emprada a la victòria si es pot desfer del canibalisme, el rastre més poderós que ha deixat entre nosaltres l'espanyolisme", sentència.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Aquest Bernat Joan és un malalt... d'odi.

Anónimo dijo...

Es una lástima que personajes como éste, ostenten cargos públicos (en teoría al servicio de todos). El fanatismo y la intolerancia nos lleva al desastre.