martes, 6 de abril de 2010

Òmnium Cultural liderarà una "resposta" popular si el TC fa retallades


6.04.2010
eldebat.cat

Casals assegura que viuran com "una agressió qualsevol canvi" que se li faci a l'Estatut

Europa Press.- La nova presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha assegurat que viuran com "una agressió qualsevol canvi" que se li faci a l'Estatut des que va sortir refrendat al Parlament de Catalunya, i s'ha compromès a liderar una "resposta ferma" del poble català si la sentència del Tribunal Constitucional (TC) és adversa.

Casals, que va assumir el càrrec el 20 de març després de celebrar unes eleccions en les quals era l'única candidata, ha precisat que la institució --que l'any que ve complirà 50 anys-- defensarà sempre la voluntat del poble de Catalunya, sigui quin sigui aquesta, i, en el cas de l'Estatut, estaran "molt atents" a les resolucions del TC. De fet, tenen un espai virtual anomenat Observatori de l'Estatut en què experts faciliten informació sobre el text i els ciutadans poden deixar les seves opinions.

De perfil economista, Casals es planteja introduir temes socioeconòmics en el debat cultural català perquè, a causa de la situació econòmica actual, tem que Catalunya estigui anant cap a un "model de gran finança" i deixi de banda "el genuí, de base productiva i amb un sistema financer que està al seu servei". "Cal recuperar la indústria; els països seriosos tenen una base industrial important", ha apuntat.

Pel que fa al finançament, ha assegurat que el fet més important és que els vagi bé a les pimes, perquè són les que donen més ocupació, ha observat. "Cal recuperar allò bo de la cultura econòmica de proximitat", ha dit.

Sí a la llei del cinema en català

Casals està a favor del projecte de llei del cinema català perquè "assegura la llibertat de mercat: amb uns jugadors de força tan diferent, no hi ha llibertat", ha dit en al·lusió a 'majors' i als distribuïdors catalans.

"La Generalitat no prohibeix sinó que amplia el marge de llibertat, propicia que puguem triar" la llengua que veiem al cinema, ja que actualment només un 3% de les pel·lícules estrenades es doblen o es subtitulen al català, ha dit.

Després de confessar que té "reticències" a veure cinema doblat en castellà, ha advocat pel doblatge en català perquè és pedagògic, ja que en llegir s'aprèn correctament la llengua.

Pel que fa a la immigració que arriba a Catalunya, Casals ha assumit que Catalunya, amb els anys, serà "diferent" i que tots s'han d'adaptar, tot i que ha demanat que els autòctons no canviïn al castellà de manera instantània en parlar amb un immigrant, perquè molts ja entenen l'idioma, i a aquests els ha demanat que no facin que els catalans hagin de fer "el sacrifici de canviar de llengua".

1 comentario:

Anónimo dijo...

Ja tenim una fanàtica més al capdavant del club de la poca vergonya!