miércoles, 16 de enero de 2008

Un paso atras para dar dos adelante

e noticies 16-1/2008

FINS DESPRÉS DE LES ELECCIONS
TV3 congela un segon reportatge sobre Terra Lliure
El documental 'Retorn a la terra lliure', coproduït per Televisió de Catalunya tot i que la mateixa cadena n'ha congelat l'emissió, s'estrenarà el proper 17 de gener s’estrena a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Segons informa l'esmentada facultat, "aquest documental va enllestir-se alhora que una altra peça titulada Terra Lliure, punt final, que TVC va emetre el passat 14 d'abril. Aquell treball va provocar una allau de crítiques, d’articles de premsa i fins i tot una declaració del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Una conseqüència d’això va ser que 'Retorn a la terra lliure' ha vist ajornada la seva publicació a TV3. Però ara els seus autors s’hi avancen amb una versió més extensa, de 79 minuts, que sí que incorpora declaracions on els protagonistes parlen del present i del futur, no només del passat".'Retorn a la terra lliure', realitzat pels exalumnes de la Blanquerna Marc Balfagón, Jordi Sanglas, Marc Parramon i pel professor Oriol Gispert, entrevista en profunditat cinc dels fundadors, ideòlegs i militants més actius d’aquella organització: Carles Sastre, Josep Serra “Cala”, Carles Benítez, Quim Pelegrí i Carles Castellanos. El documental té l’exclusivitat d’entrevistar per primera vegada Quim Pelegrí, que va estar present en dues de les primeres accions en les que dos militants van morir al seu costat.La idea d’aquest projecte es va gestar ara fa sis anys. En el Seminari de Documental de Comunicació Audiovisual de Blanquerna, on Gispert va conèixer Balfagón, Sanglas i Parramón, en aquell moment alumnes en el darrer curs de carrera. Van convenir que la història de Terra Lliure mereixia "una mirada acurada". Amb el temps, els ja exalumnes van fer recerca i van acabar entrevistant i coneixent a fons els protagonistes d’aquella organització armada. Durant els anys següents, molt lentament, el projecte es va anar concretant. Finalment, després d’un llarg i complex camí, tres productores (La Lupa Produccions, Mallerich Films Paco Poch i La Quimera Audiovisual ) es van associar per concretar-ne la producció.

lunes, 7 de enero de 2008

Aviso a navegantes.

e-noticies.com 07/01/2008

"ELLS HAN PERDUT UN ESCLAU"
Un grup posa música a la carta pòstuma de Xirinacs

Lluis Maria Xirinacs es va suicidar el passat agostEl grup de folk-rock Mesclat ha realitzat una adaptació musical d'Acte de sobirania, el darrer manuscrit de Lluís Maria Xirinacs. L'autor de la música és el xeremier i fabioler de la banda, el mallorquí Pep Toni Rubio, i el recitat, d'Albert Tharrats. El text diu el següent: "He viscut esclau 75 anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya, per França (i per Itàlia) des de fa segles. He viscut lluitant contra aquesta esclavitud tots els anys de la meva vida adulta. Una nació esclava, com un individu esclau, és una vergonya de la humanitat i de l'univers. Però una nació mai no serà lliure si els seus fills no volen arriscar llur vida en el seu alliberament i defensa. Amics, accepteu-me aquest final absolut victoriós de la meva contesa, per contrapuntar la covardia dels nostres líders, massificadors del poble. Avui la meva nació esdevé sobirana absoluta en mi. Ells han perdut un esclau. ¡Ella és una mica més lliure perquè jo estic en vosaltres, amics!". Lluís Maria Xirinacs i Damians es va suïcidar el passat 11 d'agost en un bosc dels afores de Ripoll. Aquest últim text de Xirinacs datava el 6 d'agost de 2007, dia del seu 75è aniversari, i es va trobar al despatx que tenia a la seu de la Fundació Randa. "Acte de sobirania" és el tema amb el que es tanca el tercer disc de Mesclat, Cròniques Colonials (Música Global). El CD també inclou la cançó "Crema catalana", que fa referència a la crema de retrats dels reis d'Espanya -"bona flama fa l'estanquera/ i el retrat del rei"-.

¿Catalunya libre de violencia?

e-noticies.com 07/01/2008

CULPA AL NACIONALISME
Pintades contra el negoci dels pares d'Albert Rivera
Ciutadans-Partit de Ciutadania ha denunciat les pintades trobades en el negoci particular dels pares del president de Ciutadans, Albert Rivera, a Granollers. En les pintades de la façana exterior del comerç es pot veure una diana i insults dirigits al propi Albert Rivera i la seva familia. Davant aquests fets, el president de Ciutadans considera que “el nacionalisme està creant autèntic odi entre els ciutadans, marcant a la gent i a les famílies en funció de la seva ideologia”. Per a Rivera no hi ha massa diferència entre aquestes pintades i “les marques que posaven els nazis als jueus”. No és la primera vegada que el negoci de la família Rivera és atacat. De fet, a l'abril de 2005, setmanes abans que Albert Rivera fos escollit president de C’s, els van trencar els rètols de la botiga i més tard es va saber que els autors “eren dos joves independentistes”. Així mateix, el president de Ciutadans ha rebut diverses amenaces de mort a la seva pròpia casa, les més dures van ser les del passat 20 de setembre, quan dos militants de les JERC van deixar en la porta del seu domicili una foto de Rivera amb una bala incrustada al cap. La família Rivera ja ha denunciat aquests fets davant els Mossos d’Esquadra i confien que en breu es pugui esclarir qui és l’autor d’aquest atac.